Czy sushi na wesele to dobry pomysł?

Organizacja

16-06-2022

Open bar to jedna z opcji, którą wybierają na swoje wesele świeżo upieczeni małżonkowie. Rosnącą popularność zdobywa również sushi będące rodzajem zimnej przekąski. Większość gości kosztuje potrawy po zjedzeniu dania głównego, niektórzy decydują się nawet na show kulinarne, czyli przygotowywanie sushi w obecności gości. To nie tylko wymiar estetyczny, ale także praktyczny i wprowadzający nowoczesność do tradycyjnych przyjęć weselnych.

Czy sushi na wesele to dobry pomysł?

Sushi na weselu

W dzisiejszych czasach sushi na wesele zaczyna pojawiać się coraz częściej, są oczywiście osoby, które nie miały okazji skosztować go wcześniej. Zdecydowanie się na potrawy z kuchni egzotycznej jest często poparte obecnością dużej ilości młodych ludzi. Trafianie w ich gusta jest wówczas jednym z priorytetów Par Młodych. Warto wiedzieć, że dania przygotowane z ryżu, owoców morza, warzyw są nie tylko zdrowe, ale smaczne i ciekawie się prezentują. Dobrym pomysłem jest wynajęcie na uroczystość profesjonalistów organizujących pokazy przyrządzania sushi. Takie rozwiązanie ma wiele zalet, na przykład goście weselni mają pewność, że potrawa jest świeża, więc zachowuje wszystkie wartości energetyczne. Japońskiej kuchni można skosztować w wielu restauracjach na terenie Polski, ale mimo wszystko są osoby, które jej nie próbowały. Sushi na weselu jest doskonałym sposobem na przekonanie się do tego rodzaju przysmaków. Można spotkać się z opiniami, że sushi to przede wszystkim moda, ale nic bardziej mylnego. To przede wszystkim wyznacznik tradycji zdrowego odżywiania pochodzący z Dalekiego Wschodu. Sama nazwa pochodzi od ryżu zamarynowanego z solą i octem, to dzięki temu potrawy nie ulegają zepsuciu i mają odpowiednie walory smakowe.

Jak powstaje sushi na wesele?

Sushi na wesele powstaje podobnie, jak to serwowane w azjatyckich restauracjach. Wykonuje się je z płatka algi o nazwie nori, specjalnej odmiany ryżu oraz ostrego sosu wasabi. Dodatkowe składniki to najczęściej ryby, warzywa, kawior, owoce morza, umieszcza się je w środku lub po zewnętrznej stronie. Osoby, które znają sushi tylko z nazwy sądzą, że w potrawie znajduje się tylko surowa ryba, prawda jest jednak zupełnie inna. W wielu potrawach nie brakuje wędzonych ryb, grzybów, jajek, awokado, czy nawet kawałków naleśników. Sushi na wesele układa się w różnych konfiguracjach, na przykład w postaci nigri, maki, temaki, chirashi zushi oraz gunkanmaki. Wszystkie wymienione różnią się od siebie walorami smakowymi oraz sposobem serwowania. Z sushi idealnie komponuje się zielona aromatyczna herbata. Z alkoholu natomiast najlepszą propozycją jest wino białe, wytrawne, które skutecznie podbije wszystkie smaki i aromaty dania. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby sushi na wesele zamówić już gotowe, z renomowanej restauracji lub poprosić catering o dodatkowe potrawy tego rodzaju. Taka opcja z pewnością spotka się z dobrymi opiniami wśród gości weselnych, którzy będą mieli możliwość spróbowania sushi w różnych odsłonach. Być może w niektórych przypadkach stanie się ono jedną z ulubionych przekąsek.

Podobne artykuły